Een online spiegelbijeenkomst, kan dat? De Xpeditie testte het uit met een kleine groep deelnemers via ZOOM. Dat was erg leuk en ging nog goed ook!

Inmiddels zijn veel mensen gewend aan online gesprekken en bijeenkomsten. Zou het mogelijk zijn om een online spiegelbijeenkomst te houden? Daarom nodigden we op 5 november een groepje ondernemers uit, om te praten over hun ervaringen. Het onderwerp: ondernemerschap ten tijde van Corona-maatregelen.

De ondernemers deelden 30 minuten lang hun ervaringen met elkaar en de gespreksleider. Vervolgens vroegen we de ondernemers hoe zij het vonden om online feedback te geven. Dit leverde de volgende aandachtspunten op:

  • Laat als gespreksleider extra duidelijk merken dat je luistert via hummen, knikken en door “ja” te zeggen.
  • De online spiegelbijeenkomst voelt intiem doordat mensen ‘groot’ in beeld zijn en je bijvoorbeeld in hun huiskamer kunt kijken.
  • Het kan voor een deelnemer wat lastiger zijn om even aan te haken bij iets wat een andere deelnemer zegt, dan wanneer je fysiek bij elkaar zit. Zeker als je tijdens het online gesprek eerst je hand op moet steken om iets te zeggen.
  • De verstaanbaarheid was tijdens de testsessie goed. Dit is wel afhankelijk van de internetverbinding en apparatuur van alle deelnemers aan de spiegelbijeenkomst.
  • Bij deze testsessie waren geen toehoorders aanwezig. Het ging namelijk in eerste instantie om het testen van het groepsgesprek. Er moet nagedacht worden op welke manier de toehoorders deelnemen aan de spiegelbijeenkomst. Zijn zij bijvoorbeeld juist wel of niet zichtbaar in beeld tijdens het gesprek?

De Xpeditie is blij met de testsessie. We zien de online spiegelbijeenkomst als een goede aanvulling op de bestaande variant in fysieke vorm.

Meer weten of ook eens met ons sparren over of een online spiegelbijeenkomst bij jou organisatie past? Neem contact met ons op!