Spiegelbijeenkomsten zijn een indrukwekkende en effectieve manier om live feedback op te halen bij – bijvoorbeeld- mensen die gebruik maken van zorg of ondersteuning. De methode wordt al sinds de jaren ’90 toegepast in Nederland. Toch is er nog betrekkelijk weinig onderzoek naar gedaan. De Xpeditie wil daar graag verandering in brengen!

Daarom werken wij sinds kort samen met de Universiteit voor Humanistiek (UvH). Vandaag, 24 november 2022, start een groep van zeven studenten met het onderzoek naar de effecten van spiegelbijeenkomsten als methode.

Op twee locaties van een organisatie voor ouderenzorg gaan zij de zorgprofessionals die een spiegelbijeenkomst hebben meegemaakt bevragen over hun ervaringen:

  • Hoe hebben zij het bijwonen van een spiegelbijeenkomst ervaren?
  • Welke invloed heeft het bijwonen op de wijze waarop zij hun werk doen?

De studenten hebben een theoretisch kader ontworpen waarbij de begrippen ‘engrossment’ en ‘insiderness’ centraal staan. Aan de hand van ongeveer twaalf diepte-interviews zullen de studenten bovenstaande vragen beantwoorden.

De Xpeditie is blij met dit onderzoek en hoopt uiteraard met de resultaten de methode spiegelbijeenkomst verder te verbeteren.

Lees hier de samenvatting over het onderzoek.

Meer leren over spiegelbijeenkomsten? Lees dan verder.

Volg onze Linkedin pagina om op de hoogte te blijven van dit onderzoek en meer.