Training gespreksleider spiegelbijeenkomst

Leer op een professionele manier een spiegelbijeenkomst leiden. En verbeter structureel de kwaliteit van de dienstverlening van jouw organisatie.

Wat kun je verwachten?

Je leert zelfstandig spiegelbijeenkomsten begeleiden.

We leren je technieken om explorerend vragen te stellen, hoe je de juiste klanten, cliënten of inwoners aan tafel krijgt én hoe jouw organisatie deze waardevolle feedback kan gebruiken om zichzelf te verbeteren. Ook ervaar je tijdens deze training hoe het is om als toehoorder feedback te krijgen.

Samen met 6 tot 12 andere professionals nemen we je mee in de technieken en vaardigheden om een spiegelbijeenkomst te leiden. Theorie en praktijk wisselen elkaar af. Tijdens de oefeningen simuleren we verschillende situaties die zich voor kunnen doen en leer je hoe je de ervaringen en kritiek van de deelnemers goed uitvraagt en ruimte geeft aan hun emoties.

Nadat je de training gespreksleider spiegelbijeenkomsten hebt afgerond kun je lid worden van het Xpeditie Spiegelnetwerk. Zo houd je ook na de training je kennis op peil via onze speciale nieuwsbrief en LinkedIn. Ook organiseren we jaarlijkse terugkomdagen waarop onze gespreksleiders hun kennis, ervaringen en tips met elkaar delen. Met natuurlijk ook de nodige gezelligheid.

Voor wie is deze training?

Voor professionals in de zorg, het onderwijs en de publieke sector

Of voor organisaties die behoefte hebben om het perspectief van klanten, cliënten of inwoners de organisatie binnen te brengen. Bijvoorbeeld om de kwaliteit van hun dienstverlening structureel te verbeteren. Ben je werkzaam in de private sector en heb je ook interesse om via een spiegelbijeenkomst het gesprek met klanten aan te gaan? Neem dan gerust contact » met ons op voor meer informatie.

Waar en wanneer is deze training?

Deze training vindt plaats op locatie in Utrecht

De training bestaat uit twee dagen op onze trainingslocatie in Utrecht. De trainingsdagen starten om 9.30u en duren tot 17.00u.

Data 2024 en 2025

Training najaar 2024: 10 oktober en 12 november

Training voorjaar 2025: 11 maart en 10 april

Interessant, maar ik zou deze training liever incompany doen met collega’s

Dat kan! Stuur ons een mailtje: annemiek@dexpeditie.nl

Wij geven deze training ook incompany, met maximaal 10 deelnemers. Uiteraard komen we dan naar jullie locatie én we spitsen de training toe op situaties die voor jullie organisatie relevant zijn. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Is deze training geaccrediteerd?

Ja, deze training is geaccrediteerd door het SKJ en het Kwaliteitsregister V&V.

Voor professionals in de jeugdzorg is de training geaccrediteerd door de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Voor verpleegkundigen is de training geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&V.

Trainingsdag 1

Wat leer je?

Als gespreksleider van een spiegelbijeenkomst ben jij bepalend voor het gespreksverloop. Tijdens deze eerste trainingsdag ervaar je hoe je jouw invloed gericht kunt inzetten. Hoe zorg jij ervoor dat jouw klanten, cliënten of inwoners zich gehoord en begrepen voelen? En dat jouw collega’s zinvolle feedback krijgen?

We leren je de techniek van explorerend vragen stellen, hoe je omgaat met emoties en hoe je de regie houdt. Ook gaan we concreet aan de slag met elkaar en oefenen we als gespreksleider in verschillende situaties.

Trainingsdag 2

Wat leer je?

Tijdens deze trainingsdag gaan we in op jouw rol tijdens de voor- en de nabespreking. Waar moet je op letten en hoe kun jij de organisatie ondersteunen bij het toepassen van de feedback uit de spiegelbijeenkomst? Ook oefenen we lastige situaties en bekijken wat er in jouw organisatie specifiek nodig is om spiegelbijeenkomsten te houden.

Praktische informatie

 • € 1150,- exclusief btw
 • Locatie: Utrecht/Amersfoort
 • 2 dagen
 • 6 – 10 deelnemers
 • Deze training bieden wij ook incompany. Neem gerust contact » met ons op.

Liever incompany?

De training kan ook incompany worden gegeven. Een incompany training kost €6700,- en er kunnen maximaal 10 deelnemers meedoen.

Direct aanmelden?

Laat dan je gegevens achter via het contactformulier hiernaast en we nemen zo snel mogelijk contact met je op! Heb je een vraag over de training? Mail dan naar annemiek@dexpeditie.nl 

Ik meld me aan voor de training:

  Ook leuk voor een collega?

  De training vond plaats in een ontspannen sfeer. Trainers brengen het leuk over. Het is kleinschalig wat ook prettig is. De lunch is goed verzorgd.

  Joland van Gelderen, Jeugdbescherming West

  “De praktijkoefeningen zijn een absolute must. Ik heb hier zoveel tips, tricks en potentiële valkuilen uitgehaald.”

  Marianne Lijkendijk, Flevoziekenhuis

  Veel geleerd. Fijn, zo’n kleine groep. Veilig, ook in Corona-tijd.

  Corina Wietsma, Gemeente Beverwijk

  Bruikbare tips, concrete methode en handvaten aangereikt gekregen om mezelf vertrouwd en zeker te voelen in de nieuwe functie van gespreksleider spiegelsessie. En dat in een interactieve, laagdrempelige, positieve en bekrachtigende, gezellige en ontspannen sfeer! Met veel dank aan Annemiek en Loes.

  Susanne Aartse, Karakter, Academisch Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie

  Leerzame, interactieve training met voldoende ruimte om zelf te oefenen.

  Marieke van Iterson, Karakter, Academisch Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie
  “De training zit goed en afwisselend in mekaar, in 2 dagen komen alle aspecten aan bod van het begeleiden van spiegelbijeenkomsten. Daarbij brengen de trainers met hun lichte toon een plezierige sfeer. Al met al een aangename en nuttige leerervaring!”
  Annemiek Mul, Coaching & Consulting
  Waardevolle, dynamische training waarin je snel zicht krijgt op je valkuilen als gespreksleider. Als beginnend gespreksleider heel nuttig om mee aan de slag te gaan. Ook word je begeleid in de voorbereiding en evaluatie van de spiegelbijeenkomst wat ook een uitdaging is.
  Resa Oomen, Regio Gooi en Vechtstreek
  Spiegelbijeenkomsten zijn naast andere een interessant middel voor inwoners en clienten om in beleid te participeren. Dankzij een deskundige en prettige training van De Xpeditie hebben wij nu zelf vaardigheden en kunnen we dit interessante middel meer en gepast gebruiken.
  Cees Hamers, Participatieraad Beverwijk

  Blijf op de hoogte

  Meld je aan voor de Xpress nieuwsbrief.

  Ontvang onze gratis nieuwsbrief met hierin het laatste nieuws over spiegelbijeenkomsten, onze trainingen en ontwikkelingen in ons vakgebied.

  Ontvang de Xpress nieuwsbrief

  O.a. de volgende organisaties hebben de training gespreksleider spiegelbijeenkomsten bij ons gevolgd:

  Experts in het ophalen en benutten van
  kwalitatieve cliëntfeedback in het sociaal domein

  De Xpeditie
  annemiek@deXpeditie.nl

  Annemiek Nieuwstraten: +31 627 898 458

  KvK: 92715990