Het lijkt soms zo’n passieve bezigheid: luisteren. Je knikt of humt eens en houd je oren open. Maar niks is minder waar: goed luisteren is een hele uitdagingen vraagt om actie!

Probleem is namelijk dat ons hoofd gewoon door “werkt” terwijl we aan het luisteren zijn. Ongewild poppen gedachten op, soms omdat we tijdens het luisteren iets zien wat ons afleidt, soms doordat iemand iets zegt dat een associatie oproept of soms omdat ons hoofd geheel uit zichzelf met allerlei andere zaken bezig is. En in het ergste geval bestaat luisteren uit: wachten tot we zelf weer iets gaan zeggen.

Door te luisterenbouwen we aan onze relaties met anderen. Het leidt tot hechtere vriendschappen en leidt tot meer begrip voor elkaar. Gelukkig kunnen we het allemaal: luisteren. Alleen niet de hele tijd. Het is goed om je daarvan bewust te zijn en bij jezelf waar te nemen wanneer je even niet of minder goed in staat bent om echt te luisteren. Of om te weten wat je nodig hebt om het te kunnen. (Bijvoorbeeld even dat mailtje versturen, zodat je dat dat uit je hoofd verdwijnt.)

Kortom: we zijn allemaal in staat om goed te luisteren. Het is alleen een misvatting dat luisteren een automatisch proces is dat vanzelf gaat. Het idee dat luisteren een actieve bezigheid is, die beter verloopt in bepaalde omstandigheden, doet meer recht aan de werkelijkheid. Als je je hiervan bewust bent en daar aandacht voor hebt, zal dat zeker een positieve invloed hebben op je vermogen om te luisteren.