Echt weten hoe inwoners hulp en ondersteuning ervaren?

Organiseer live feedback. Ook voor het CEO Wmo / Jeugd. Kies voor een spiegelbijeenkomst.

Natuurlijk wil je als gemeente weten hoe jouw inwoners het maatschappelijk beleid en de ingekochte ondersteuning en zorg ervaren. Wat gaat er goed en welke verbeteringen zijn nog nodig? Het gaat er namelijk om: doe je als gemeente de juiste dingen en doe je de juiste dingen goed?

Meer waarde met live feedback

Resultaat

Met een spiegelbijeenkomst krijg je door ervaringsverhalen een concreet en completer beeld van de geboden hulp. Dus niet: weinigzeggende cijfers, scores of vluchtige meningen. Wel: handvatten voor concrete verbeteringen en inzichten voor beleid. Bovendien voldoen gemeenten met de spiegelbijeenkomst aan hun wettelijke verplichting om hun inwoners te raadplegen.

Online

Een spiegelbijeenkomst kan zowel fysiek als online plaatsvinden. Een groot voordeel in de huidige Corona-situatie. Een semi-online variant is ook mogelijk.

Wat is een spiegelbijeenkomst?

Een spiegelbijeenkomst is een effectieve methode voor het ophalen van feedback. Een onafhankelijke gesprekleider leidt het gesprek en stelt vragen over onderwerpen die vooraf samen met de gemeente zijn vastgesteld. Hierdoor worden inwoners uitgenodigd om zowel hun positieve als negatieve ervaringen te delen.

CEO Wmo / Jeugd

Sinds 2021 kan de methode spiegelbijeenkomst worden ingezet voor het CEO Wmo. De huidige werkwijze middels een vragenlijst is niet langer verplicht. Aanleiding is de constatering van het Verwey-Jonker Instituut dat een uitvraag via een vragenlijst onvoldoende informatie oplevert om te kunnen sturen, leren en verbeteren. Voor het CEO Jeugd kon de methode spiegelbijeenkomst al langer worden ingezet.

Het is verplicht om elk jaar voor 1 juli te rapporteren over de resultaten van het CEO. (Alhoewel het ministerie hier vanwege de Corona situatie flexibel mee omgaat voor het CEO over 2020). Voor de rapportage CEO Wmo is een nieuw format ontwikkeld. Hierin is de methode spiegelbijeenkomst opgenomen. Lees hier meer >>

Het effect van een spiegelbijeenkomst in het sociaal domein voor:

Inwoners

Een direct effect van een spiegelbijeenkomst voor inwoners is een betere kwaliteit van ondersteuning en hulpverlening. Doordat de feedback live terechtkomt bij beleidsadviseurs en wethouders voelen inwoners gehoord en gesteund. “Dat de wethouder aanwezig was om mijn verhaal te horen, geeft mij het vertrouwen dat er echt iets mee gedaan wordt.”

Een spiegelbijeenkomst is geschikt voor alle doelgroepen. De enige voorwaarde is dat de deelnemers de Nederlandse taal enigszins machtig zijn. Doelgroepen waarmee De Xpeditie heeft gewerkt zijn bijvoorbeeld: ouders van kinderen die gebruik maken van jeugdzorg / jeugd-ggz/ het CJG, pleegouders, inwoners die hulp krijgen van een wijkteam, statushouders, jongeren in jeugdzorg die 18 zijn geworden, voortijdige schoolverlaters.

De gemeente

Beleidsadviseurs en wethouders krijgen via de spiegelbijeenkomst een indrukwekkende ervaring die inspireert en motiveert om (nog meer) te werken vanuit het perspectief van inwoners.

Doordat werving gericht en actief plaatsvindt, bereik je met een spiegelbijeenkomst ook inwoners die zich anders niet zo gemakkelijk laten horen. Dus ook de wat moeilijker bereikbare doelgroepen en de mensen zich niet al regelmatig laten horen middels bijvoorbeeld een adviesraad.

Vaak gekozen onderwerpen voor een spiegelbijeenkomst zijn: de toegang tot de zorg, cliëntondersteuning, de kwaliteit van zorg, het effect, de samenwerking tussen de verschillende aanbieders.

Proberen?

Denk je dat een spiegelbijeenkomst iets is voor jouw gemeente, maar zou je het graag eerst eens willen uitproberen? Dat kan! De Xpeditie biedt ook een mini-spiegelbijeenkomst aan.

Bij een mini-spiegelbijeenkomst doorloop je alle stappen van het traject. Het verschil met een reguliere spiegelbijeenkomst is dat het aantal deelnemers en toehoorders beperkt is: vier deelnemers en maximaal acht toehoorders. Een mooie manier dus om echt een beeld te krijgen van de methode. Spreekt dit je aan, neem dan contact met ons op, dan vertellen we je er meer over.

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de Xpress nieuwsbrief.

Ontvang onze gratis nieuwsbrief met hierin het laatste nieuws over spiegelbijeenkomsten, onze trainingen en ontwikkelingen in ons vakgebied.

Ontvang de Xpress nieuwsbrief

3 redenen om voor de Xpeditie te kiezen

Met De Xpeditie haal je eruit wat erin zit. Dit kunnen we je beloven dankzij:

  • Onze ruime praktijkervaring. Sinds 2015 zijn wij dagelijks met deze methode bezig en inmiddels ondersteunen wij 30 organisaties structureel bij het ophalen en toepassen van live feedback. Dit maakt ons marktleider. Wij hebben de methodiek dan ook zo goed in de vingers dat we inmiddels 50 trainers hebben opgeleid.
  • Onze gedrevenheid. Wij geloven in deze methodiek en zien dat de spiegelbijeenkomst – juist in deze tijd van snel en vluchtig contact – dé manier is om de behoeften van klanten écht te leren kennen, je dienstverlening te verbeteren en medewerkers aan je te binden.
  • Onze nieuwsgierigheid. We zoeken voortdurend naar nieuwe werkvormen en wetenschappelijke verantwoording van de spiegelbijeenkomst. Een recent voorbeeld hiervan is de samenwerking met de Luisteracademie om het luisterend vermogen van professionals te vergroten.

Plus, de Xpeditie is geaccrediteerd:

Als enige aanbieder in Nederland zijn zowel onze spiegelbijeenkomsten als onze trainingen geaccrediteerd door het Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) en het Kwaliteitsregister Verplegenden en Verzorgenden.

Wij werken o.a. met en voor:

Hoe ervaren deelnemers onze spiegelbijeenkomsten?

De ervaringen van onze klanten spreken voor zich!

SpiegelbijeenkomstComplexe Scheidingen
“Wat ik goed vond aan de spiegelbijeenkomst was de open sfeer. Iedereen is aan bod gekomen. Het zijn de echte verhalen, de eerlijke ervaringen.”

SpiegelbijeenkomstOuders over Jeugd-GGZ
“De bijeenkomst zorgt voor bewustwording van de trajecten waarin ouders en kinderen zitten.”
SpiegelbijeenkomstMet pleegouders
“Ik heb nog meer respect voor de inzet en betrokkenheid van pleegouders gekregen.”

Maak het verschil met ons

Benieuwd hoe wij met onze spiegelbijeenkomsten het verschil kunnen maken in jouw jeugdzorginstelling? Neem contact met ons op.

Spiegelbijeenkomst organiseren?

Wij zijn gespecialiseerd in het ophalen van authentieke feedback in de jeugdzorg bij cliënten, inwoners of klanten. Dat doen wij met onze geaccrediteerde spiegelbijeenkomsten waarbij medewerkers, teams en organisaties in korte tijd en op unieke wijze inzicht krijgen in hun kwaliteiten en vakmanschap.

Gespreksleider Spiegelbijeenkomst worden?

Wij hebben meer dan 50 gespreksleiders opgeleid. Zij hebben onze geaccrediteerde tweedaagse training gevolgd. Tijdens praktijkdagen kunnen cursisten hun vaardigheden aanscherpen die horen bij de rol van een gespreksleider. Die doen we aan de hand van lastige praktijksituaties die door de deelnemers zelf worden aangedragen.

Online kennismaking!

Wij raken niet snel uitgepraat over de voordelen van live feedback, vormen van cliënt- of burgerparticipatie. Maar… een goed gesprek begint – net als een spiegelbijeenkomst – met goed luisteren. Als jij ons vertelt wat jij met jouw organisatie en medewerkers in de jeugdzorg wilt bereiken, dan laten wij jou de mogelijkheden zien.

Experts in het ophalen en benutten van
kwalitatieve cliëntfeedback in het sociaal domein

V.O.F. De Xpeditie
info@deXpeditie.nl

Annemiek Nieuwstraten: +31 627 898 458
Loes ter Horst: +31 628 552 342

KvK: 62899082